Meny Stäng

Hur fungerar seniorlån?

seniorlån

Har du börjat komma uppåt i åldern men känner att du trots detta skulle vilja ta dig ett lån? Kanske vill du renovera hemma, unna dig den där fantastiska sportbilen som du drömt om sen barnsben, kanske köpa dig en husbil för att se världen? Eller vill du rent av dryga ut din pension? Ja, det finns en hel hop av anledningar och drömmar som gör att man skulle vilja ta ett lån, men allt för ofta får vi höra att det blir svårare med åldern. Kan det vara så att du har kollat runt och fått vetskap om att det finns något som heter seniorlån? Detta är ett lån för dig som är 58 år och uppåt, men vad innebär det mer konkret? Och vad för krav finns det för att få teckna ett sådant lån månntro? Här får du svar på alla dina frågor som du kan tänkas ha kring detta.

Så fungerar seniorlån

Ett seniorlån gör det möjligt för fler äldre att ta lån. Vid tecknandet av ett sådant lån tar banken den bostaden som du bor i som en säkerhet, eller garanti. Oftast tas ens inkomst som en säkerhet vid beviljandet av ett lån, men detta är inte så lätt när man som äldre, och i vissa fall som pensionär, lever på en pension som inte allt så ofta är stor och hög. Därför finns seniorlån. Detta är ett smidigt sätt som gör det möjligt för fler, oavsett ålder, att kunna ta ett lån hos banken. Ett lån som detta är i regel amorteringsfritt samt att du slipper att betala ränta på din inkomst utan denna läggs i regel oftast på till skulden. När bostaden sedan säljs, som är lånets säkerhet, betalas lånet samt räntan tillbaka.

Så fungerar seniorlån

Ställda krav för att få teckna ett seniorlån

Det finns några krav som ska vara uppfyllda för att man som 58åring och uppåt ska få teckna ett så kallat seniorlån. Vilka är då dessa? Först och främst ska du ha åldern med dig, med andra ord ska du vara minst 58 år fyllda. Har du det? Då kan vi fortsätta vidare. För att bli beviljad ett seniorlån gäller de även att du äger en bostad som är mycket lågt belånad. Har du en bostadsrätt ska denna bostad vara värderad upp till ett minimum på 500 000 svenska kronor. Är det en villa ska denna erhålla ett värde på minst 900 000 kronor. Utöver det ska du vara bosatt i ett område med en god prisutveckling som sker över tid. Uppfyller du dessa krav? Då kan du fritt ta steget och ansöka om ett seniorlån.