Meny Stäng

Låna pengar till kontantinsats

Låna till kontantinsatsen

När du börjar överväga att köpa en bostad eller ett fritidshus har du förstås god koll på att du kommer behöva ta ett bolån. Frågan är om du har ägnat någon tanke åt kontantinsatsen? Förhoppningsvis har du ägnat en hel del tankar även åt detta, men frågan är hur långt du har kommit. Det viktiga att komma ihåg när det gäller ett husköp eller ett lägenhetsköp är att en kontantinsats behöver betalas, som inte ryms inom bolånet. Tumregeln är att den ligger på 15 % av köpesumman. Även om de flesta förstås vill kunna ta pengarna från ett sparkonto, händer det ofta att sparpengarna inte räcker. Då blir det kanske nödvändigt att låna till kontantinsats, eller åtminstone till en del av den.

Ett blancolån kan hjälpa

Den lösning som kan finnas om du inte har råd att betala hela kontantinsatsen med hjälp av dina besparingar är ett blancolån. Naturligtvis blir räntan på ett sådant lån avsevärt högre än den ränta du får på bolånet, men det kan fortfarande vara en tänkbar lösning. Om du planerar att ta ett lån utöver bolånet är det viktigt att du på förhand gör en egen kalkyl för att se att du verkligen har det ekonomiska utrymme som behövs för att klara av båda amorteringarna. Tänk också på att det kan skilja väldigt mycket på olika blancolån. Där finns betydligt större skillnader än när det kommer till bolån. Vissa privatlån har en ränta på 3,5 % medan andra har en ränta på 15 %. Naturligtvis är det viktigt att hitta ett så förmånligt alternativ som möjligt, för att hålla kostnaderna nere så gott det går.

Så fungerar kontantinsats

Stor skillnad på att låna till hela insatsen jämfört med delar av den

Det är viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad på att låna till hela kontantinsatsen jämfört med att låna till en del av den. Som du säkert redan känner till kan kontantinsatsen vara en ganska stor summa. Faktum är att det inte är helt ovanligt med belopp på över en halv miljon kronor. Om du behöver låna hela beloppet innebär det att du blir skuldsatt för ganska många år framöver och det innebär också att du behöver betala ett relativt stort belopp varje månad. Om du adderar det till månadskostnaden för bolånet kan du snabbt komma fram till att det blir en väldigt hög månadskostnad i många år. Om du däremot har sparat ihop till större delen av summan, och bara behöver låna till den sista lilla delen, kan du ta ett litet lån som du dessutom kan lägga upp på en ganska kort amorteringsperiod. På så sätt kanske du får en förhöjd månadssumma under ett fåtal år, men har därefter ett större utrymme i ekonomin när du bara har bolånet kvar att betala av. Det är alltid viktigt att inte låna mer än vad som är absolut nödvändigt. Misströsta inte på grund av att du inte har fått ihop hela kontantinsatsen, men försök att hinna så långt som möjligt i ditt sparande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *