Meny Stäng

Spara pengar

Våra bästa spartips
Få en bättre ekonomi genom att dra ner på dina kostnader. Här har vi samlat våra bästa spartips.

Våra spartips – spara pengar på:

▶ Livsmedel

 • Ät vegetariskt – kött är dyrare än t.ex böner och linser.
 • Baka ditt eget bröd och spara tusenlappar varje år.
 • Gör upp en veckomatsedel och handla råvaror utifrån den, på så sätt slipper du göra onödiga impulsköp.
 • Laga extra mycket mat och lägg upp i matlådor och spar till kommande dagar.
 • Använd rabattkuponger när du handlar.
 • Skär ner på godis, läsk etc.
 • Var mätt när du åker och handlar, på så sätt undviker du en massa onödiga impulsköp pga sockersug/hungerkänslor.

▶ Bilen

 • Sälj bilen och åk cykel eller buss.

▶ Kläder

 • Köp kläder när säsongen är slut, och spara dem till nästa år. Köp t.ex sommarkläder när de reas/slumpas bort i slutet av augusti/september.

▶ Nöjen

 • a med en matsäck och ta en lång mysig promenad i skogen.
 • Gå på museer.
 • Låna böcker, film och musik gratis på biblioteket

▶ Semester

 • Res till platser där du har släkt och vänner så sparar du in på dyra hotellvistelser.
 • Byt bostad under semestern, byt hus med en annan familj och bo på så sätt ”gratis”. Du slipper betala hotell och får se hur någon annan lever.

▶ Övrigt

 • Ställ upp en budget, där du skriver upp vilka utgifter/inkomster du har varje månad.
 • Sluta röka – du sparar både pengar och förbättrar din hälsa.
 • Betala dina räkningar i tid och undvik förseningsavgifter.
 • Att som småbarnsförälder med blöjbarn använda tygblöjor istället för vanliga blöjor sparar 10,000 kr minst på budgeten.
 • Dela diskmaskinstabletterna på hälften. Disken blir precis lika ren och tabletterna räcker dubbelt så länge!
 • I stället för att köpa hushållspapper så ta den gamla telefonkatalogen och riv av en sida varje gång du gör rent i slasken.

Spara pengar

Här presenteras alla inskickade bidrag i vår tävling ”mitt bästa spartips”. Vi säger tack till alla fina bidrag och hoppas att alla kommer att få hjälp och inspiration av dessa. Vinnande bidrag är inskickat av A-K Jonsson och visar hur man på ett enkelt sätt kan spara pengar genom at sänka sina elkostnader.Vinnande bidrag

 • Vrid av plattan när vattnet till potatisen kokat upp. Låt sedan stå, till potatisen är mjuk. Den kokar inte sönder!

 • När du kokar ägg, fyll kastrullen med vatten så att det täcker knappt halva äggen. Vrid av plattan när vattnet kokat upp. Låt stå samma antal minuter som du tänkt kokat ägget i vanliga fall.

 • Sätt in maten i ugnen direkt när du vridit på värmen. Fungerar dock inte med bakning.
 • Ställ ej in varm mat i kylskåpet, det drar mer ström för att kunna göra maten kall.
 • Använd vattenkokare. 
 • Undvik standby-läge.

Alla övriga inskickade bidrag

1. Skapa en bilpool & samåk till jobbet med dina kollegor. 

2. Panta burkar, även bra för miljön 


3. Handla secondhand & stöd samtidigt hjälporganisationer. 


4. Köp mat efter vad som är billigt för årstiden. 


5.Lämna inga elapparater i standbyläge utan dra ut kontakterna & släck onödig belysning. 


6. Mitt bästa spartips är att köpa en sparbössa man inte kan öppna, utan enbart kan öppna en gång med konservöppnare. Jag har själv en sådan, och lägger hela tiden i småmynt och sedlar. Man kan räkna ut hur mycket man behöver ha kvar tills man får pengar nästa gång. Sedan kan man lägga i det som blir över för det köper man bara onödiga saker för ändå. Sen kan man lägga i vipspengarna som det kallas, alltså om du ska köpa en tröja t.ex. så väljer du mellan en tröja som kostar 200 och en som kostar 300. Sedan om du väljer du den billiga, då har du helt plötsligt 100 kronor i vipspengar som du tänkt göra av med i alla fall! 


7. Baka ditt egna fikabröd! Du spar snabbare än på att göra ditt matbröd själv, och det är enklare! Dessutom har du alltid nåt att bjuda på om du får besök, en kaka/bulle är alltid fint till en kopp kaffe! Offra en timme nån gång ibland, du har det fika du behöver och behöver inte köpa det dyra fikat i affärerna! En annan sak är att spara alla kvitton under en månad, se vart alla pengar tar vägen, se om det finns nåt hål i budgeten och täpp till det, fortare än kvickt!
 

8. Jag ställer ut sparbössor lite överallt, såna som man inte kan öppna utan konservöppnare alltså! När jag sen får pengar över lägger jag i där, både stora pengar och små, allt räknas! 

9. Havregrynsgröt med tex. kanel eller äppelmos är ekonomisk & nyttig frukost 


10. Man kan t.ex. odla lite egen mat som kanske tomater eller potatis och sådant. man kan även byta till lågenergi lampor och det är samtidigt bättre för miljön. Och sedan drar man ner på onödiga inköp så som läsk och choklad. 

Spartips 11-20

11. Är man tvunget att köra bil till jobbet som jag så rekommenderar jag att man köper en Mercedes Smart som endast drar 0.3liter/mil. Både ekonomi och miljö sparas! 


12. PLANERA! För att få alla spartips att fungera krävs planering! Veckohandling, storkok, semester, betala räkningar i tid osv. kräver planering. Sparar inte bara pengar utan får vardagen att flyta på smidigt. 


13. Sy igen ditt myntfack på plånboken och ställ en stor burk vid din ytterdörr. Varje gång du går in tömmer du dina fickor på mynt i skålen och snart har du sparat ihop bra mycket mer än man tror. 


14. Kaupthing bank erbjuder hög sparränta med 100% säkerhet helt utan risk. 


15. Sparar mången slant på att inte använda affärens plastpåse utan tygpåse eller shoppingvagn eller använda samma plastpåse ett flertal gånger. 


16. Matkostnader kan man spara väldigt mycket pengar på. I vår familje, består av två vuxna och fem skolbarn, hade vi tidigare ett matkonto på cirka 7000 kr per månad. Idag ligger matkontot på cirka 5000 kr och om vi skulle vilja skulle det gå att dra ner ännu mera men tyvärr hinner jag inte med att göra all mat från grunden så det blir ändock en del halvfabrikat som färdiga köttbullar. Men vi försöker att tillaga allt från råvaror och köper aldrig fikabröd utan bakar det själv. Under bär och svampperioden plockar vi mycket kantareller och bär så vi kan ha svamp i maten som utfyllnad och göra egen sylt och saft. Läsk har vi slutat med förutom på lördagar så det går ju åt en hel del saft. Ett annat tips är att sluta prenumerera på dagtidningen och istället läsa den på internet, helt gratis dessutom 


17. Släck när du inte är i rummet & när du ska sova så är det bäst att stänga alla dosor som genererar ström trots du inte använder några saker. 


18. Jag har sedan många år hittat mitt koncept. Jag handlar till 90 % mina prylar på Loppis. Kostar i princip ingenting, är ofta helt oanvända grejer som folk bara inte tyckt om. Dessutom är det kul att måla och fixa till second-hand-saker och det känns motiverat att ta hand om jordens resurser ! 


19. Ha alla räkningar som går på autogiro. De blir alltid betalade i tid och du slipper administativa och försändelseavgifter på upp till 25 kr per räkning! Mycket pengar att spara om man har hyra, telefon, mobil, el, internet osv på autogiro. 


20. Man kan tjäna otroligt mycket på maten. Ta med matlådor till jobbet, ät sallader gjorda på bönor, vitkål eller rivna morötter. Jämför kilopriser, handla på billiga storkedjor och köp billigare märken. Slopa läsken köp saft om du vill dricka sött. Sälj sånt du rensat ut och tröttnat på genom tradera eller blocket. 

Spartips 21-30


21. Delta i många internet-tävlingar, så kommer det lite vinster med posten då och då. 


22. Undvik impulsköp av extrapriser i matvaruaffären genom att göra en inköpslista innan med allt du behöver. Ser du ett extraerbjudande på en vara du kan byta ut mot något på listan köper du den, annars inte. På detta sätt besparar man sig onödiga utgifter på saker man egentligen inte behöver. 


23. Öppna ett sparkonto och anlita någon skötsam person i familjen att reglera balansen i bruks/sparkontot. 


24. Slippa bilköer och stärka kroppen, cykla till jobbet är toppen! 


25. Stäng alltid av plattan eller spisen fem-tio min innan allt är klart. Eftervärme är väldigt bra och det sparar faktiskt ett par hundralappar per år. 


26. Jag tvättar mina disktrasor i 30 grader i maskin typ 5-6 ggr innan jag köper nya det spar man ju på och dom blir fina. 


27. Ha en stående överföring från ditt lönekonto varje månad den 25, till ett sparkonto. Använd inte pengarna förrän du nått den summa du har satt upp som mål. 


28. Handla precis så mycket mat som du planerat att laga till, på så sätt sparar du en massa pengar på mat som senare annars måste kastas pga det blivit mögligt eller övermoget. 


29. Kanske det uttjatat är, men rökning var mitt begär! 16000 sparar jag varje år! Och mycket bättre jag mår! 


30. Om man struntar i att handla det dyraste märket av varan man vill ha och ta det billigare alternativet, så sparar man ju ganska mycket i längden. Det dyraste är inte nödvändigt det bättre. 

Spartips - våra bästa spartips för vardagen

Spartips 31-40


31. Varje gång du funderar på att köpa något, ta dig en rejäl funderare och tänk hur det skulle vara utan denna sak. Klarar du dig utan?! Oftast gör man det. Men skulle man emot förmodan inte göra det, leta upp det mest prisvärda (behöver inte vara billigaste, väg av kvalité mot kostnad). Helt plötsligt räcker lönen längre. 


32. Jag och min sambo lägger undan 200:- var varje vecka i en burk. Nu har vi sparat till en utlandsresa med fickpengar. Inte illa, va? Man märker knappt dessa 200:-. 


33. Storhandla INTE. När man storhandlar köper man ofta på sig för mycket mat som man sedan inte hinner äta upp innan datumet gått ut. 


34. Det är helt enkelt att jobba mycket. Under arbetstid kan man inte spendera pengar samtidigt som man tjänar pengar. 


35. Jag sparar pengar genom att baka eget matbröd och gör storkok att frysa in. Jag försöker använda lite el, tänder inte lampor i onödan använder vattenkokare. 


36. LAGA MAT TILL FLERA FAMILJER OCH ÄTA TILLSAMMANS,SEDAN GÅR MAN RUNT OCH ÄTER HOS DEM MAN BJUDIT OCH SÅ HÅLLER MAN PÅ SÅ HELA TIDEN.MAN SPARAR MYCKET PÅ DET OCH HAR ÄVEN VÄLDIGT TREVLIGT. 

37. Handla bara när det är absolut nödvändigt. Spara resten. 


38. För kassabok en månad. Då blir onödiga impulsköp väldigt tydliga. Shoppinglusten minskar och sparivern ökar. Samtidigt som du får kontroll över privatekonomin. 


39. Köp mindre. 


40. Dela upp lönen i veckobudgetar! Ex: Efter alla betalda räkningar återstår 10000:-. Sätt in 7500:- på ett sidokonto och och ha 2500:- kvar på huvudkontot första veckan. Andra veckan överför 2500:- till huvudkontot, för förbrukning o.s.v! 


Spartips 41-50

41. Månadsspara en summa som dras automatiskt. Du ska inte se pengarna utan bara se hur de växer. Varje år blir en glad överraskning. 


42. Då jag tidigare haft mer begränsad ekonomi så gjorde jag så här: När alla fasta räkningar betalats gick jag igenom vad jag hade kvar fram till nästa lön. Den summan delade jag då på x antal dagar tills nästa inbetalning skulle komma. Låt oss säga att det blev 350kr/dag att röra mig med. Vid dagens slut summerade jag dagens inköp som tex blev 150 kr. Det innebar att att jag sparat 200 den dagen. De pengarna förde jag över till ett konto som jag inte hade kort till. Nästa dag började jag om igen med 350kr.

Lika som dagen innan, blev det tex 25 eller 35 eller tom 5kr över fördes de över. I slutet av månaden kunde jag ibland gått plus med 2000 kr. Idag har jag ett bra jobb och kan om jag slår ut över en månad ha ca 900kr/dag. Men jag begränsar mig till 500/dag. Numera unnar jag mig och barnen ngt extra en gång i månaden samtidigt som jag sparar tusenlappar i månaden. Super bra metod man håller sig inom de ramarna och tänker på vad som köps i alla lägen! 


43. Släng inte bort matrester. Frys in och använd dem till en soppa. 


44. Plockar flaskor och burkar i naturen.pengar får jag och naturen blir renare. 


45. Baka bröd o bakverk , köp storpack frys in mat 


46. Klipp isär tuber med hand och tandkräm innan du slänger dem, det finns massor kvar! 


47. Att ta med sig lunch hemifrån till jobbet istället för att köpa sig lunch varje dag, det sparar man mycket pengar på. 


48. Planera matinköpen och storhandla veckovis gärna på billiga affärer. Då undviker du även impulsköp. 


49. Ta lite hårschampo i vattnet när du putsar fönster – fönstren blir jättefina och det är billigare än vanligt fönsterputsmedel. 


50. Gör 4 st veckomiddagsinköpslistor och åk och storhandla. Bestäm 1 dag i veckan då du handlar färskvaror. Det sparar du mycket pengar på. Lägg en kväll i veckan på att kolla i kokböcker, skriv upp sidnumret samt kokbok och veckodag. 


Spartips 51-60

51. Gå över till autogiro eller E-faktura på dom betalningsmottagare som tar ut faktureringsavgift på räkningarna. Så sparar man 300kr per räkning och år. 


52. Ordna en ”presenthylla/låda” hemma där du lägger vackra/roliga/praktiska saker som du kommit över billigt på reor och utförsäljningar. Fynda sen där varje gång det är dags att gå på fest och du ska ta med dig något att ge bort. 


53. Mitt bästa spartips är att betala räkningar, sparande och andra fasta avgifter först. Resten ska räcka månaden ut… Hushålla med sina pengar, och spara till något man verkligen vill ha 


54. Varje gång jag går och handlar och kommer hem lägger jag alla mynt i en burk,det blir ganska mycket på en månad. 


55. Låt bilen stå, cykla eller gå. Gör susen för miljön, naturen förblir grön. 


56. Om du köper läsk på petflaskor så panta dem för att slänga dem i soporna eller vart somhelst i naturen likadant me burkar naturen blir ej så nerskräpad tänk om alla pantade då behövde de int kosta så mycket att tillverka nya flaskor å burkar å va fint det blev i naturen. 


57. Se över dina abonemang, tex digital tv, telefon och bredband. Det finns en rad olika konkurenter på marknaden och genom att välja det billigaste kan man spara massor. Jag sänkte mina fasta abonemangs avgifter med 300kr i månaden genom att byta bredbandsoperatör och byta från vanlig telefoni till iptelefoni, dessutom får jag nu en samtals pott varje månad + lägre samtals taxa. Genom att välja e-faktura så kan man också spara in fakturaagifter på 25kr. Eller om man har flera abonemang hos tex comhem så kan be att få allt specifierat på en faktura. 


58. Ta med matlåda till jobbet och ät inte på lunchrestaurang. 


59. Att varje vecka lägga undan en summa pengar i ett kuvert som man har att spendera på en vecka. Då tar man inte ut pengar från sitt konto. 


60. Ett bra spartips som jag har om man vill spara några hundralappar om året är att skaffa sig en bra sparbössa. I den ska man vid varje veckas slut läga alla sina mynt som man har fått i plånboken under veckans gång. Det är också viktigt att man då inte går och tar där när man behöver utan det måste vara helt förbjudet att ta i från sparbössan. Jag kan lova att den som inte bara handlar med kort utan även handlar kontant kommer att spara några hundra lappar/år. Det gör i alla fall jag. 

Spartips 61-70


61. Sluta handla allt onödigt t.ex. att ha varuhusen som utflyktsmål. 

62. Mitt spartips är att månadshandla när jag får lön, det har jag gjort i flera år, och spar pengar på det viset. 


63. Om du har barn låt kläderna gå i arv så att du sparar på miljön och pengar. 


64. Gör upp en budget och se vart du just Du kan spara pengar. Köp inte något innan du funderat om du verkligen behöver det. Du bör kunna spara 500 – 1000 kr i månaden på detta. 


65. När jag har handlat,och de små pengarna jag får tillbaka ( 5kr, tior och 1kr osv ) stoppar jag i flaska eller burk. Det tycker jag är ett bra sätt att spara pengar. Slipper plånboken kännas tung av små mynt. 


66. Personligen så tycker jag att det är onödigt att spara på små mynt så varje gång jag kommer hem efter att jag har handlat (shoppat)så lägger jag alla mina små mynt i en spargris. sen om man vill gå igenom sin lilla spargris nån gång
så kan man hitta en stor summa pengar efter ca 2-3 månader! 


67. Lägg undan 10 kr om dagen.Så när du väl vill köpa något så har du ju pengarna 


68. Skaffa ett tomt konto, och så varje månad sätter man in så mycket pengar varje månad som man ska spara och så tar man ej ut några pengar från de kontot. Och tänk på att inte göra impulsköp, köp bara de ni/du hade tänkt köpa! 


69. Sälj det du inte behöver på Tradera och få in extra pengar. 


70. Lämna bilen hemma och cykla till jobbet ett par gånger i veckan. 

Gör en budget

Spartips 71-80


71. Kontrollera isolering och tätning av lister runt fönster och dörrar. Uppvärmning av hus är en stor utgift som man kan spara mycket pengar på om kontrollerar sitt uppvärmningssystem. 


72. Var generös och bjud din vänner – de kommer att bjuda igen med dubbelt mått! 


73. Köp inget på kredit/avbetalning – det kostar mer än det smakar. 


74. Duscha på jobbet istället för hemma. 


75. Mitt bästa spar-tips är att ändra matlistan efter vad som har ”rea” i matbutikerna. Och alltid provsmaka saker så man är lite mättare och inte behöver köpa så mycket mat. 


76. Baka allt bröd och kakor själv med ingredienser som du köpt till billigaste priset genom att jämnföra priser i reklambladen. 


77. De bästa spartips är att hela tiden planera sin ekonomi. Detta leder på längre sikt till att man kan spara mera pengar. 


78. Mitt bästa spartips är enkelt. Det är att lägga undan en viss summa pengar när man får dom, och då ska man lägga dom i någonting man inte kan öppna så man inte kan ”fuska”. På så vis har man inte tillräckligt med pengar på att slösa på onödiga saker, utan då är det bara de nödvändiga grejerna så som mat osv som blir köpta! Man behöver ju inte lägga undan lika mycket varenda månad, utan någon gång ibland tycker jag även att man ska kunna unna sig även lite onödigheter. 


79. Gör ditt eget isglass från juice. 


80. Köp kläder och annat från loppis – billigt och bra för naturen. 


Spartips 81-90

81. Köp inte present eller kort gör de själv av de material som du har i hemma. 


82. Ställ fram en spargris synligt i tex köket. Uppmana ALLA i familjen att lägga slantar i den. Bestäm ett datum när ni tömmer den. Spara pengarna el. köp/gör ngt ni längtat efter som familj. 


83. Att ge pengarna till sin mamma som bara ger en sina pengar då hon tycker att anledningen är bra nog att slösa pengar på. Mamma vet alltid bäst! 

84. Spara varenda enkrona du har, till slut blir det mycket pengar. 


85. När jag är ute och handlar brukar jag oftast betala med sedlar. Om jag får mynt över så använder jag dem inte för att köpa utan jag lägger dem i min sparbössa. Alltså lägger jag ALLA mina mynt i bössan och vid slutet på året räknar jag ihop hur mycket det har blivit. Tro mig. Det räcker verkligen för en resa för två till ett trevligt varmt land. 


86. Köpa produkter som kostar mindre, mindre kostnad behöver inte betyda sämre produkt. Baka bröd, kakor, bullar själv. Köp pasta och så variera bara typ köttbullar ena dagen köttfärssås , ha pasta i några dagar så typ köttfärssås i 2 dagar så slipper man köpa ny mat alltför ofta. Kolla priser. 


87. Ta cykeln istället för bilen. Spara mycket bensinpengar. 


88. Gör en budget för varje månad och följ den! 


89. Är det något man behöver köpa kolla efter extrapris eller rea-lappar. Bunkra när det är extrapris om det är saker som man vet är sådant som alltid går åt. 


90. Försök att laga maten själv. Du kan även baka själv för att slippa betala för färdiglagad mat och fabriksgjorda kakor. Det blir oftast godare om du gör det själv med. 

Spartips 91-100


91. Klipp ditt eget hår istället för att gå till en frisör 


92. Mitt bästa spartips är att gå och cykla mer då spar vi mer på miljö och bil. Vi blir starkare i kropp och själ. 


93. Ät tillsammans med släkt och vänner. Då delas matkostnaden upp på fler personer. Handla ”off-season”, köp t ex julprydnader efter julen, till billiga priser. Sänk temperaturen i kyl och frys. Dessa är de mest elslukande produkterna i hushållet. 


94. Släng aldrig eller ge bort prylar, kläder etc. Sälj dem istället på någon auktionssajt och sätt in pengarna i räntebärande fonder. 


95. Mitt bästa spar tips är att alltid vara mätt innan jag åker till affären och handlar på så sätt blir man inte sugen på sött och det blir inte så många onödiga inköp. 

96. Använd autogiro eller e-faktura, det sparar pengar på varje räkning (som kan vara många). Granska konsumtionen, kanske du inte behöver alla ”onödiga” prylar. Vänta ett tag med att handla, ibland försvinner ”behovet” efter ett tag. 


97. Köp mindre saker och spara pengar. 


98. Köp en bensinsnål bil! och använd kollektivtrafiken så ofta som möjligt. 


99. Samla alla småmynt då får i växel eller hittar i en mellanstor tekopp eller annat valfritt föremål som rymmer två händer. Ta aldrig ur mynt – sätt bara i och använd sedlar istället. Efter ett år har du flera hundra kronor som du kan sätta in på banken och spara eller spendera på något du vill ha! 


100. Mitt allra bästa spartips har jag använt mig av i flera år och det har gett mig mycket pengar. jag sparar pengar i en stor glasburk med igensatt lock. Mest är det småmynt som hamnar där men ibland kan jag lägga i sedlar också. Eftersom det är glas ser man hela tiden hur det stiger i nivån och man blir mer sporrad att spara. Detta har tagit mig utomlands en gång när jag tömde burken. Och ändå märktes det inte i plånboken med en veckas semester eftersom pengarna sparats ihop! 


Spartips 101-110

101. Att sätta in dem på banken o har man svårt att låta dem vara så spärra det. 


102. Att snabbt betala av lån. 


103. Om du har en fast månadsinkomst: skaffa en bostad som inte kräver allt av din ekonomi, eftersom du måste ha råd med el, vatten etc. Räkna ut vad allt sånt ska kosta, och räkna även ut matbudgeten per månad. Handla inte dyr mat. Välj nåt av de billigaste elbolag etc. Har du bil? Se till att ha en bra billig bil att äga, och räkna även in den i månadsbudgeten. 


104. Mitt bästa spartips är att bara ha ett kuvert eller liknande och lägga lite pengar i den lite då och då! Till slut blir det rätt mycket. 


105. Så rucolafrön! De kan sås ute eller i kruka året om och växer hur lätt som helst, i alla jordar, överallt. Salladspriset ligger på flera hundra kr kilot och en påse från kostar mellan 5 och 15 kronor. Vill man vara riktigt sparsam sparar man ett par blommor och låter dem gå i frö igen, se vilket enkelt kretslopp! 


106. Ta cykeln istället för bilen till jobbet så sparar du en massa bensinpengar varje månad. 


107. Ta inte med Visakortet ut på krogen utan en fast summa ( mycket pengar att spara ) 


108. Bästa spartipset är nog att förbättra din hälsa. 

109. Byt till ett vattensnålt duschmunstycke. 


110. Som ung: Satsa på en utbildning som ger dig ett välbetalt jobb. Som singel: Hitta en partner att dela kärlek och hushållsutgifter med. Som fattig och ensamstående: Fundera vad du kan göra åt boendekostnaden. Den skapar stora hål i plånboken för alla. 

Spartips 111-120


111. Hitta grannar som går ut med hunden gratis så sparar du avgiften för hunddagis! 


112. Källsortera alla dina sopor, du sparar in på renhållningsavgiften samt får motion när då går för att slänga soporna! 


113. Byt bostad under semestern, byt hus med någon annan familj och bo på så sätt ”gratis”. Du slipper betala hotell och får se hur någon annan lever. 


114. Handla stora matförpackningar, gör ”storkok” och laga flera portioner på en gång och frys in. Du sparar både tid, el, vatten och i slutändan pengar på detta sätt! 


115. Mitt bästa spartips är att tvätta sent på kvällen eller att ställa in tvättmaskinen på förprogrammering så är tvätten klar att hängas upp på morgonen. Det är alltid billigare sena kvällar & nätter, pga att elblagen har subventionerade elpriser då. spar tid och pengar enkelt. 


116. Ett tips som man kan spara pengar på är att spara på elen. Tvätta och diska ekonomiskt, duscha snabbt. stäng av vattnet medan du borstar tänderna osv. 


117. Lägg undan 10 kronor om dagen i en burk och rör dem inte på ett år så har du till en semesterresa. Nja kanske inte hela men en god bit på vägen. 


118. Åka bil med grannen,bjuda in sig på middag där på kvällen. Ta med matlåda när man går hem. 


119. Mitt bästa spartips är att jag alltid är mätt när jag åker och handlar. På så sätt blir det inte en massa onödiga impulsköp, utan jag sparar in flera hundra på detta per månad. 


120. Köp en handjagare gräsklippare, då behöver du ej köpa bensin och sparar pengar samt miljö. 

Spartips 121-130


121. Gör hemmagjorda köttbullar och frys in. 


122. Baka eget bröd och frys in. 


123. För att slippa handla grönsaker hela tiden, så handlar man mycket utav varje tex. parika,morötter osv..hacka,strimla eller tärna och frys in. 


124. Istället för att gå och köpa saft gör egen saft. Ex. 1 liter vatten, 3-4 skivor citon och pressad citron i vattnet plus lite socker. 


125. Nu i semestertider så har jag ett bra tips! Byt hus med någon familj du känner under en vecka eller weekend. Det kan ju både vara nära eller lite längre ifrån, ny miljö, nya saker,nya platser att upptäcka och utforska! 


126. Att som småbarnsförälder med blöjbarn använda tyg blöjor det sparar 10,000 kr minst på budgeten. 


127. Ett bra tips är att dela diskmaskinstabletterna på hälften. Disken blir precis lika ren och tabletterna räcker dubbelt så länge! 


128. Köp dina kläder på Myrorna, Erikshjälpen eller liknande. Gå dit regelbundet och du kan göra riktiga fynd. 


129. Månadshandla! Du spar både tid och pengar! 


130. I stället för att köpa hushållspapper så tar jag den gamla telefonkatalogen och river av en sida varje gång jag gör rent i slasken. 


Spartips 131-140

131. Mitt bästa spartips är att ha en stående överföring till ett sparkonto. 


132. Handla billigare mat och försök med en gång att äta lite mindre mat, på det sättet spar du mat och pengar. 


133. Sluta med allt onyttigt, tänk på att kroppen ska bära dig hela livet. 


134. Ställ bilen, börja gå eller cykla bensin är dyrt. Motion är bra. 


135. Tänk extra noga inför varje köp, vart ska du göra av prylen , kommer du alltid vilja ha den eller ska jag ha det här godiset osv osv , om svaret blir nej. lägg tillbaka det, jorden går inte under. 


136. Lägg undan alla tior och småpengar du har i en väl armerad glasburk, när den är fylld så blir det en hel del pengar! 


137. Gör egna presenter som du ger till någon när du ska gå på födelsedag eller middag. Det kan till exempel vara att baka något gott eller ge en kreativ växt i kruka som du själv har planterat eller blommor som du själv plockar ihop till en bukett från naturen, hemlagad sylt med mera. 


138. Köp billigaste busskortet och kör buss till olika varuhus (som annonserar erbjudanden). Men köp bara det som är billigt, sen går du till ett annat varuhus och ser efter vad det finns för erbjudande där. Se efter om dom har varor med röd lapp (halva priset). När du är klar, har du fått en kasse (tyg-) full av billig mat, och en runda motion till på köpet, om du går med raska steg. Glöm inte att tömma frysen regelbundet, och äta äldsta maten först. – Om du ändå inte klarar budgeten, ta dig i kragen och ställ dig i matkö. 


139. Skriv en inköpslista när du går och handlar och följ den! Du sparar genom att du slipper slänga bort det du köper onödigt, och givetvis har du egen kasse med dig. 


140. För resor från och till jobbet: Samåk om du måste åka bil, du sparar bensin, pengar och miljön. Om du inte behöver åka bil. Åk kommunalt. Du sparar ännu mer på miljön och dessutom bensinpengar och bilrelaterade avgifter. Det blir billigare i längden. Om du inte kan åka kommunalt ta gärna cykeln eller gå. Du sparar definitvt pengar, sparar in på miljön och sparar livskvalitet. Det är bra med motion, det förlänger livet. 


Spartips 141-150

141. Har du svårt att spara. Lägg alltid undan alla småmynt du får över från att du handlar i en petflaska med en liten öppning som du bränner ihop locket på. När flaskan är full gå och växla in på banken och du har över 10 000 kr. Tänk på att även lägga tior i flaskan det ökar på slutsumman rejält. 


142. Att träffas hemma hos folk, i stället för att gå ut på stan å ta en kaffe.. fika hemma… mycket billigare… 


143. Köp inte tekniska prylar som du inte kan hantera eller har något intresse av. 


144. Samla ihop DVD-filmer, datorspel och annat som man tröttnat på och byt med kompisar (med godkännande av deras föräldrar förstås). 


145. Lägg undan all småväxel du har i plånboken, i slutet av månaden sätt in det på ett sparkonto. 


146. Mitt bästa spartips är att göra sig en ”spargris” med tidningar och tapetklister.Då måste man slå sönder sitt verk när man ska ha ut pengarna, det är både billigt och roligt att göra sig en alldeles egen ”spargris” 


147. Gör extra stor middag och fyll upp i matlådor så har du till lunch dagen efter. 


148. Det bästa spartipset är helt enkelt att sluta med godis och läsk… du sparar inte bara pengarna för inköp och tandläkaren utan även din kropp och dina tänder. 


149. Mina disktrasor tvättar jag alltid i tvättmaskinen tillsammans med annan tvätt då räcker disktrasorna jättelänge. 


150. Alla kartonger jag får typ Corn-flakes o.s.v klipper jag smålappar av och har som minneslappar eller skriver upp vad jag ska handla på. Behöver därför aldrig köpa minneslappar. Kanske jag spar ihop till ett litet träd till slut. 


Spartips 151-160

151. Ät vegetariskt – kött är dyrare än t.ex böner och linser. 


152. Ta bort din ”Ingen reklam!”-skylt och använd allt det redan producerade överflödiga papperet att elda i din vedpanna/kamin med. 


153. Köp mera begagnat, kläder o möbler t.ex. sparar både i plånboken o för miljön. 


154. Skicka SMS från gratis från Internet, det finns många gratissajter där man får skicka upp till 20 gratis SMS om dagen. 


155. Gör storkok av grytor och soppor. Det är inte så svårt som det låter. Sen är det bara att frysa in i portioner och ta fram så många man behöver. 


156. Kombinera skogsutflykten med bär eller svampplockning. Trevlig motion får man på köpet. Plocka blåbär, hallon, lingon osv som du fryser och använder till efterrätter eller kokar sylt och saft i stället för att köpa färdigproducerat av högre pris. 


157. När du köper kaffe på fiket, be att få kaffet i ett glas så får du mycket mer kaffe och du slipper köpa påtår eller en kaffe till. 

158. Jag har ett ”sparkonto” som det sätts undan några hundra i månaden på, som jag har i nödfall om ngt skulle ta slut. Handla aldrig när du är hungrig, då handlar man alltid onödiga saker. Ta inte alltid det dyraste märket. 


159. Börjar med matlåda och sparar massor av pengar. 


160. Att undersöka och kolla upp om ens bredbands- och telefonabonnemang är optimalt, kanske kan man få billigare någon annanstans? Det finns tusenlappar att spara!

Spartips 161-170

 

161. Vi sparar jättemycket pengar genom att handla livsmedel i lågprisbutiker. Vi är väldigt nöjda med det och känner inte att vi får sämre kvalitet. Syftar på Willy’s, Lidl och ÖoB. 


162. Köpa inte en massa onödiga saker så som godis, konsolspel, dataspel och undvika alkohol. För att spara måste man vilja – ha ett mål med sitt sparande. 


163. Mitt tips för att spara är planera! Köp mat och grönsaker efter säsong, koka omgångar av soppor och grytor. Investera i en frys och fyll den! 


164. Mitt bästa spartips är att storhandla istället för att småhandla. Man tjänar in mycket pengar på det och också att följa en skriven nota och inte frångå den. 


165. Ha ett matlag och skippa restaurangerna. Mycket trevligare att äta tillsammans med sina vänner hemma hos varandra. 


166. Vi har alltid bilens färddator inställd så att vi ser hur mycket bensin bilen drar. Vi försöker att inte ha lampor i hemmet tända i onödan. Vi sparar jättemycket pengar i månaden på att handla hos Willys, Lidl och Ö_B. Vi trivs med det och är nöjda. 


167. Öppna ett sparkonto som det är lätt att föra över pengar till, tex ett internetkonto. Försök ha en så jämn summa som möjligt hela tiden, tex 20000. Då känns det inte lika roligt att nalla från kontot. För över så mycket du har råd med. 100 kr gör också skillnad även om det kanske känns lite. 


168. När du rakar benen, använd raklödder för män istället för kvinnor – mer än halva priset! 


169. Köp eget snacks till bion innan du kommer till biografen! 


170. Jag sparar på tvålrester, och när jag har ett par stycken lägger jag bitarna i varmt vatten en stund tills de blivit mjuka, sedan kramar jag ihop dem till en stor tvål. 

Samla småmynt

Spartips 171-180


171. Riven ost förvarar jag med ett par sockerbitar i påsen. Sockret suger åt sig den fukt som bildas och hindrar mögel. 


172. Mitt bästa spartips är att bo hemma så länge som möjligt med fast inkomst, kom överens med päronen om en billig månadskostnad för ditt boende, så vips har du mer pengar över till annat än du själv skulle tro. 


173. Mitt bästa spar tips är att bjud bort dig själv på lunch eller middag hos vänner eller familj, men glöm inte att bjuda tillbaka. 


174. Sänk din boendekostnad. Eventuellt genom att flytta. Arbeta extra en dag/månad. 


175. Först och främst, spara pantflaskor och panta med jämna mellanrum. Dem pengarna ska du ta och köpa en sparbössa som inte går att öppna utan konservöppnare och sen fylla den. En bra idé om du ska spara pengar till något stort så lägg bara tior eller högre. 


176. Gör goda lunchlådor och ta med dig i stället för att äta lunch på stan. 75 kr per lunch 20 dagar per månad kostar 1500 spänn. Det kan man göra väldigt många goda lunchlådor för. 


177. Håll koll på efterreorna efter jul och sommar. Nu snackar vi inte futtiga mellandagsreor,utan håll utkik efter slutreor där du kan köpa kvalitets- och märkeskläder, skor och andra varor med 75 % rabatt. Faktum är att man faktiskt kan sälja dessa varor sedan på Tradera, med VINST om man har tur! 


178. Köp och sälj dina/barnens kläder/leksaker på Tradera el. liknande auktionssajt. 


179. Vi köper jättefina barnleksaker på loppis. Tokbilligt! När de använts och älskats klart säljer vi dem vidare igen eller ger bort till Röda Korset! 


180. Köp en kassabok och skriv under en månads tid upp exakt allt du köper från större investeringar och ner till minsta tablettask. Visst tar det tid, men det gör att man får en överblick över vart pengarna egentligen tar vägen. Med en kassabok får man kontroll över sin ekonomi och den blir ett utmärkt underlag för att göra en hushållsbudget. När man väl inser hur mycket pengar man lägger varje månad på småsaker man egentligen inte behöver är det lättare att välja bort dem. 


Spartips 181-190

181. Delta i tävlingar på nätet – kostar inget mer än fantasi och fritid. 


182. Sluta drick alkohol. Man sparar mycket på det! I vår familj köpte vi en bil på avbetalning och då behövdes drastiska åtgärder. Jag slutade helt med alkolhol (det gick jättebra!) och min man dricker öl ibland, dock inte från Systembolaget. Så här har vi gjort sedan maj månad förra året och sparat mycket ekonomiskt. Jag har dessutom fått mig en tankeställare – det går bra att ha trevligt UTAN alkohol. Du mår bättre, är piggare, mer koncentrerad och jaa tusen anledningar till. Så skippa sprit, vin (eller minska drastiskt!), öl (om du kan) m.m. så blir ekonomin helt annorlunda! 


183. Duscha korta duschar, spar både vatten och energi! 


184. Det mesta kan faktisk inhandlas begagnat (vilket sparar på miljön också) vi har ju bla blocket och tradera,även lokala tidningar även om utbudet där är mindre. Inhandla billiga möbler,kläder och bilar. Passa på att sälja det du inte behöver! 


185. Billig mat .Koka bönor olika sorter och frys in .Koka gula ärter och gör färdig ärtsoppa , frys in.Spara pengar och tid .Köttgrytor går bra att frysa.m.m Eftersom vi lever i skynda samhälle ,är det bra att göra saker i förväg och ha när man har bråttom. 


186. Sy en egen varukasse som du tar med när du handlar, istället för att köpa plastkassar varje gång 


187. Gör en enkel budget och försök att hålla dig till den. Rensa ur det du inte behöver och sälj det på loppis. Det är både kul och lönande. 


188. Mitt bästa spartips är att spara alla mynt man får. Det brukar kunna växa till sig ganska fort och man har ofta lite extra pengar innan lön. 


189. Täta fönster och dörrar. Genom att täta både fönster och dörrar så minskar du värmeutsläppet och således även strömförbrukningen. Det kan vara så enkelt som att dra för gardinerna eller persiennerna på nätterna så hjälper du att hålla värmen inne. 


190. Dammsugarpåsar: pilla upp ”linningen” och töm. Häfta sedan ihop den igen. Funkar MINST 10 ggr på raken. 


191. Klippa håret på familjen och mig själv. Jag har faktiskt börjat fuska, har köpt en hårklippningsmaskin (philips) och det går riktigt fort att klippa. 

Tack till alla er som skickade in era bästa spartips.


Recension:

Spara pengar
Betygsatt av: Mineline.se
Betyg: 5.0/5